Article

Kierrätyspalvelu säästää jodia ja ympäristöä

Tiesitkö, että GE Healthcare on maailman ensimmäinen yritys, joka tarjoaa hävikkijodin kierrätyspalvelua?

Monissa kuvantamistutkimuksissa käytetään jodipitoisia tehosteaineita eli niin sanottuja varjoaineita. Niiden avulla parannetaan elimistön rakenteiden tai nesteiden näkyvyyttä eli ne helpottavat potilaasta otettujen kuvien tulkintaa.

Varjoaineen käyttötarve sairaaloissa vaihtelee päivittäin eikä avattuja varjoainepulloja voi käyttää seuraavana päivänä eli tutkimuksesta yli jäänyt varjoaine menee usein hukkaan. Tähän haluttiin löytää kestävämpi ratkaisu.

”Haluamme olla edelläkävijöitä ja toimia vastuullisesti tuotteiden koko elinkaaren ajan. Jodi on tiukasti säädelty lääkeaine, joka hävitetään lääkejätteenä polttamalla. Ei ole järkevää, että uusiutumaton raaka-aine haihtuu savuna ilmaan, kun se voitaisiin kierrättää”, kertoo GE Healthcaren myyntipäällikkö Ville Kauhanen.

Vuonna 2006 käyttöön otetun kierrätyspalvelun toimintamalli on selkeä: ylijäänyt varjoaine kerätään sairaaloissa GE Healthcaren keräysastioihin, täydet ja sinetöidyt keräysastiat viedään sairaala-apteekkiin ja sieltä Tamrolle odottamaan toimitusta GE Healthcaren Norjan tehtaalle. Norjassa hävikkivarjoaineesta kerätään talteen tärkein raaka-aine eli jodi. Se käytetään uuden jodivarjoaineen valmistuksessa.

Lääkejakelija Tamro päätyi Suomessa palvelun yhteistyökumppaniksi, sillä Tamro ja GE Healthcare ovat tehneet pitkään yhteistyötä. Hävikkivarjoaineen kuljetuksessa Norjaan hyödynnetään Tamron valmiita logistiikkareittejä, minkä ansiosta kierrätykseen liittyvät kuljetukset eivät kumoa palvelun ekologisia hyötyjä.

Lue koko tarina kierrätysprosessista täältä.

 

2021 Finland - Iodine recycling Insights article IMAGE (72dpi, 750x392px) #1.png