Article

Magneettikuvausrekka "Terhi" palvelee potilaita ympäri Oulun seutua

GE Healthcaren SIGNA Voyager 1.5T -magneettilaitteella varustettu Oulun yliopistollisen sairaalan (OYS) uusi magneettirekka sai nimekseen Terhi

Yli 20 asteen pakkanen puree poskia Oulun yliopistollisen sairaalan pihalla. Pakkasessa pihalla on myös uutuuttaan kiiltävä rekan perävaunu, jonka kyljessä lukee ”magneettirekka”. Sisällä on valoisaa, lämmintä ja sieltä kuuluu iloinen puheensorina. GE Healthcaren käyttökouluttaja Tuija Mäkelä on työnsä äärellä eli kouluttamassa OYSin uuden magneettirekan henkilökuntaa. Teija Vikki ja Jaana Jutila Oulaskankaan sairaalasta ovat oppimassa magneettilaitteen käyttöä ja kuvaamassa testipotilaita.

Magneettilaitteen käyttökoulutus

Magneettilaitteen käyttökoulutus meneillään

Pyörillä kulkeva magneettikuvauslaite on ollut jo useamman vuoden ajan ratkaisu magneettikuvantamisen haasteeseen: miten mahdollistaa laadukas kuvantamisdiagnostiikka myös isojen sairaaloiden ja kaupunkien ulkopuolella. Suomen pitkillä etäisyyksillä tämä on järkevää: magneettikuvauslaite on pyörien päällä, eikä potilaan välttämättä tarvitse matkustaa tutkimuksen vuoksi.

 

OYS on juuri saanut käyttöönsä uuden magneettirekan aiemman jo 11 vuotta palvelleen rekan lisäksi. Uusi magneettirekka palvelee pääasiassa Oulaskankaan ja Raahen alueella. Rekka on näiden sairaaloiden käytössä vuoroviikoin operoiden 150 kilometrin säteellä Oulusta. Oulaskankaalla ja Raahessa on käytössä ”telakointiasemat” eli rekka kiinnittyy suoraan sairaalan kylkeen, mikä takaa potilaille helpon pääsyn magneettikuvaukseen.

 

Terhi-nimen magneettirekalle antoi OYSin sairaalatekniikan huoltomestari Jyrki Tarkiainen toivoen rekan palvelevan yhtä pyyteettömästi kuin Terhi-nimen esikuva, OYSin hallintoylilääkäri ja radiologi Terhi Nevala, joka veti magneettirekan hankintaprojektia vuosina 2017-2018.

 

Magneettirekka parkissa

Magneettirekka parkissa OYS:in pihalla

Magneettikuvauslaite pyörien päällä pohjoisen olosuhteissa tuo omat haasteensa

Pohjoisen sääolot tuovat oman haasteensa rekan toimintaan: sen on selvittävä useamman kymmenen asteen pakkasesta, lumituiskusta tai vaikkapa kesällä 2018 koetun kaltaisesta helteestä. Itse vaunu on valmistettu Hollannissa, ja sen on valmistanut liikkuvan kuvantamisen ratkaisuihin keskittynyt Lamboo Mobile Medical. Vaunun erikoisvarusteluun kuuluu ”Lapland”-niminen varustuspaketti. Seinien, ovien, lattioiden ja vaunun ja magneetin tekniikan eristämiseen on panostettu, ja esimerkiksi lämmityksen säätömahdollisuuksia on paljon ja lattiat ja ovet on erikseen lämmitetty.

 

Projektissa alusta loppuun asti mukana olleen GE Healthcaren huoltoinsinöörin Roope Salosen mukaan magneettikuvauslaitteen asentamisessa mobiiliympäristöön soveltuvaksi on omat haasteensa sekä asiakkaan että huollon näkökulmasta. Laite on jatkuvasti tien päällä, ja tärinä sekä lämpötilan ja sääolosuhteiden muutokset on huomioitava laitteen asennussuunnittelussa, käytössä ja huollossa.

Tavoitteena mahdollisimman mukava kokemus potilaalle

Välillä unohtaa olevansa rekan perävaunussa, sillä potilaskokemukseen on kiinnitetty huomiota monella tapaa. Sisustus on miellyttävä säädettäviä led-tunnelmavärivaloja myöten, mutta magneettikuvauksen mukavuuteen vaikuttaa myös itse magneettikuvauslaite, joka on GE Healthcaren SIGNA Voyager 1.5 T. Laitteessa on erityisesti huomioitu mahdollisimman jouheva työnkulku, hyvä kuvanlaatu ja potilasmukavuus. Laajempi 70-senttinen kuvausaukko on tilavan tuntuinen. Vaikka magneettikuvaukseen liittyy ääntä, SilentScan kuvaussekvensseillä kuvauksen äänitasoa on saatu madallettua tinkimättä kuitenkaan kuvanlaadusta. Potilas saa korvilleen kuulokkeet, joista voi kuunnella kuvauksen aikana vaikkapa omaa suosikkisoittolistaa Spotifysta.

 

Röntgenhoitajat Oulaskankaalta

Teija Vikki ja Jaana Jutila Oulaskankaalta ja Anna-Kaisa Sakko OYS:sta olivat käyttökoulutuksessa oppimassa magneettilaitteen toimintaa