Article

Ultraääni tutustuttaa uuteen perheenjäseneen

Kokenut kätilö Laura Toivola perusti yrityksen tarjotakseen odottaville pareille mahdollisuuden lisäultraukseen, jossa tulevaa vauvaa ehtii ihastella rauhassa. Toivola valitsi ultraäänilaitteekseen Voluson Swiftin, joka mahdollistaa myös sikiön 3D/4D-kuvauksen.

Kätilö, terveydenhoitaja Laura Toivola laskee auttaneensa maailmaan yli 800 vauvaa työskennellessään Turun yliopistollisen keskussairaalan (Tyks) synnytysosastolla. Kolmivuorotyössä kätilönä oli rankat hetkensä, mutta työstä sai myös kiitosta joka päivä. 

Kätilövuosiin mahtui myös omia äitiyslomia, ja niiden myötä Laura päätyi päivätyöhön Tyks Naistenklinikan äitiyspoliklinikalle tekemään ultraäänitutkimuksia. 

 – Huomasin heti, että se oli oma juttuni. Harjoittelin ultraääniseulontojen tekemistä lähes vuoden ajan, ja sen jälkeen tein niitä itsenäisesti. Pakollista selvitettävää oli niin paljon, että vauvan rauhalliseen ihasteluun ei ollut aikaa, vaikka vanhemmat olisivat halunneet pysähtyä tarkastelemaan vauvan kasvoja. 

 

Laura Toivola

Kenen nenä, kenen varpaat? 

Ajatus omasta yrityksestä alkoi kehittyä pikkuhiljaa Lauran mielessä, kun hän kuuli kätilöstä, joka oli hankkinut ultraäänilaitteen ja perustanut yrityksen pääkaupunkiseudulle. 

– Idea jäi kytemään, ja palasin siihen seuraavilla äitiyslomilla. Halusin tarjota odottajille mahdollisuuden kiireettömään ja pehmeään ultraukseen, jossa lasketaan sormet ja varpaat tai mietitään, kummalta nenän kaari on peräisin, Toivola kuvaa.

Tuumasta toimeen: Lauran yritys Neuvolan sivutasku avasi ovensa elokuun alussa Turun lähellä, Liedossa. Se tarjoaa nimensä mukaisesti lisäpalvelua odottajille eikä kilpaile julkisen puolen ultraääniseulontojen kanssa, joita normaalissa raskaudessa on tarjolla kaksi. Ultraamisen lisäksi Laura tarjoaa neuvoja ja tukea odotusaikaan sekä imetysohjausta.

– Haluan, että tämä on turvallinen ja rauhallinen tila, jonne voi tulla kokemaan positiivisia tunteita. Raskausaika on ihana ihme, ja toivoisin, että siitä voitaisiin nauttia enemmän. Neuvoloissa keskitytään varsin paljon punnitsemiseen ja mittaamiseen.

Kiireetön hetki odottajille

Laura Toivolalla on itsellään viisi lasta, ja hän on kokenut vahvasti sen, että kiintymyssuhde vauvaan alkaa muodostua jo odotusaikana. 

– Ymmärrän omien kokemusteni pohjalta myös sen, että ultraääneen tulo voi jännittää vanhempia; odottaja voi miettiä, onko vauvalla kaikki kunnossa. Ja senkin ymmärrän, että moni haluaa tietää lapsen sukupuolen, sillä itselläni on neljä poikaa ja yksi tyttö, hän hymyilee.

Neuvolan sivutaskuun voi tulla ultraääneen raskauden eri vaiheissa. Alkuraskaudessa (viikolta 6 lähtien) voi nähdä sykkeen ja arvioida laskettua aikaa sekä selvittää, onko kyseessä monikkoraskaus. Raskausviikosta 16–17 lähtien on mahdollista nähdä myös sukupuoli, ja keskiraskaudessa (raskausviikoilla 22–28) voi tulla ihastelemaan vauvaa  3D- tai 4D-ultraan. Loppuraskaudessa, raskausviikon 36 jälkeen voidaan tarkistaa vauvan tarjonta ja tehdä suuntaa antava painoarvio.

Voluson on helppokäyttöinen ja selkeä

Toivola valitsi ultraäänilaitteekseen GE Healthcaren uuden Voluson Swiftin, sillä hän on tehnyt aiemminkin töitä Voluson-laitteilla. Niiden kuvanlaatu ja käytettävyys saavat häneltä kiitosta. 

– Voluson Swift on laadukas laite ja myös helppokäyttöinen; olen ollut tästä myönteisesti yllättynyt. Kosketusnäyttö on kätevä ja valikot selkeät. Saan otettua myös paperikuvia ja videoita asiakkaille, hän kertoo.

Laura Toivola sai käyttötuen GE Healthcarelta paikan päällä. 

– En ole kovin tekninen ja työskentelen yksinäni, joten tämä oli tärkeä asia minulle, hän toteaa. 

Ultraäänitutkimus perustuu ultraäänen heijastumiseen kudosten ominaisuuksien perusteella. Tutkimuksessa iholle levitetään geeliä, ja kohde tutkitaan anturilla.

 

Neuvolan sivutasku Voluson SWIFT

Tarkemmat tutkimukset lääkärin tonttia

Lisäultra tuo mahdollisuuden paitsi katsella tulevaa perheenjäsentä, myös tarkistaa hänen vointiaan yleisellä tasolla. Neuvolan sivutasku ei kuitenkaan tee alku- ja keskiraskauden ultraääniseulontoja korvaavia tutkimuksia. 

– Minulla on oma kulmani ultraääneen, en astu lääkäreiden tontille. En tee esimerkiksi virtaustutkimuksia. Jos kuitenkin näkisin jotakin poikkeavaa, johon kiinnittäisin huomiota seulontoja tehneenä hoitajana, niin suosittelisin lisätutkimuksia.

Sydänäänien kuunteleminen kuuluu kuitenkin aina käynnin ohjelmaan.