Article

AIR™ Recon DL parantaa kuvanlaatua ja nopeuttaa tutkimusta

Porin Terveystalossa on ollut vuodesta 2010 lähtien käytössä GE:n 1.5 T Optima 450W-magneettikuvantamisen laite. Kesällä 2021 laite päivitettiin SIGNA Artist -laitteeksi ja samalla uuteen AIR™ Recon DL-teknologiaan. AIR Recon DL on kuvan kohinaa poistava ohjelmisto, joka parantaa kuvanlaatua ja nopeuttaa tutkimusta. Koska AIR Recon DL-tekoälyohjelmiston käyttö vaatii laitteiston tietokoneilta huomattavasti aiempaa enemmän laskentatehoa, laitepäivityksen yhteydessä magneettista ydintä lukuun ottamatta kaikki muu vaihtui. Päivityksessä saatiin käyttöön myös uusinta kelateknologiaa peittomaisen AIR-kelan ja uusien kiinteiden nivelten kuvantamiseen soveltuvien kelojen osalta.

”Päivityksen myötä magneettikuvaukset ovat nopeutuneet ja samalla kuvanlaatu on parantunut merkittävästi” sanoo radiologi Hannu Toivonen Porin Terveystalosta.

 

Käytännön kokemuksia

Magneettikuvantamisessa haasteena on löytää optimaalinen tasapaino kuvauksen keston ja kuvan laadun välillä. Normaalisti signaalia voidaan parantaa esimerkiksi kenttävoimakkuutta nostamalla tai kuvausaikaa pidentämällä. Vastaavaan tulokseen voidaan päästä myös poistamalla kohinaa, jolloin signaali-kohina suhde paranee.

”Tähän astisten kokemusten perusteella AIR Recon DL-tekoälyohjelmisto on toiminut erittäin hyvin. En ole havainnut, että kohinan poisto olisi hävittänyt mitään informatiota kuvista”.

 

”Päivityksen myötä magneettikuvaukset ovat nopeutuneet ja samalla kuvanlaatu on parantunut merkittävästi”
Hannu Toivonen, radiologi Terveystalo Pori

 

”Olemme yksinkertaistettuna toimineet periaatteella, jossa alkuperäiseen sekvenssiin on luotu selkeää kohinaa joko kiristämällä matriisia, jolloin myös anatominen resoluutio paranee tai laskemalla nex-arvoa, jolloin kuvaus nopeutuu. Näiden muutosten jälkeen olemme käyttäneet AIR Recon DL:n High-asetusta ja T2-painotusta on lisätty.”

 

”Ylläkuvattua sekvenssiä on käytetty erityisesti hyaliiniruston ja kierukoiden arvioimiseen. Tuloksena saatujen kuvien anatominen resoluutio on erinomainen, kuva on kohinaton ja rusto-nestekontrasti hyvä. Vastaavasti lonkan hyaliiniruston tulkinta on helpottunut selvästi ja esimerkiksi fovean posterioripuolen alkavat rustoleesiot ovat olleet nyt nähtävissä”.

”Koska kuvat ovat kohinattomia, muut tavanomaiset artefaktat ovat tulleet suhteellisesti paremmin näkyviin ja esimerkiksi potilaan asettelulla on aiempaakin suurempi merkitys liikeartefaktojen minimoimisessa”.

AIR Recon DL-tekoälyohjelmiston myötä parantunut kuvan laatu vähentää merkittävästi radiologisen tulkinnan epävarmuutta ja nopeuttaa työskentelyä.

Terveystalo Magneettikuvaus19 (1).png