From left Ida Fallmyr Jørgensen, Project Manager and Lena Charlotte Pedersen, Bioengineer

Article

Alueellista potilashoitoa optimoidaan innovatiivisella PET/TT-laitteella Norjassa

Yhteensä 3 100 paikallista lahjoittajaa, yksityishenkilöitä, järjestöjä ja yrityksiä, on kerännyt yhteisvoimin rahaa varmistaakseen, että Ålesundin sairaalassa on koko Pohjoismaiden nykyaikaisimmat laitteet.

220323_B9A6605_1.JPG

Norjassa sijaitseva Ålesundin sairaala ja Helse Møre & Romsdal HF -terveysyhtiö ovat varautuneet nykyisiin ja tuleviin diagnostisiin tarpeisiin ottamalla käyttöön koko Pohjoismaiden edistyneimmän PET/TT-laitteen.

Ålesundin alue Keski-Norjassa sijaitsee viehättävässä saaristossa Pohjois-Atlantin rannikolla. Alueen ainutlaatuisen sijainnin takia yhteisön noin 270 000 asukkaan on matkustettava länteen pitkin Norjan 2 500 kilometrin pituista rannikkoa saadakseen erityishoitoa.

”Yhteensä 3 100 lahjoittajaa paikallisesta yhteisöstämme – sekä yksityishenkilöitä että järjestöjä ja yrityksiä – on kerännyt projektin toteuttamiseen tarvitut 36 miljoonaa Norjan kruunua (noin 4 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria), joilla hankittiin uusi rakennus ja muuta tarpeellista sekä koulutettiin henkilöstöä.”

”Me olemme siitä hyvin kiitollisia, ja niin ovat potilaammekin. Monet heistä voivat nyt välttää hankalan ja epämukavan satojen kilometrien lentomatkan tai joskus jopa tunteja kestävän automatkan suurempiin sairaaloihin saadakseen tarkan diagnoosin, joka on mahdollista tehdä PET/TT-laitteella saatavien yksityiskohtaisten kuvien perusteella.”

Digitaalinen 30 cm:n havaitsemisalue

Discovery MI Gen 2 on maailman ensimmäisen digitaalisen PET/TT-laitteen toinen sulkupolvi, jonka digitaalinen skaalattava FOV on jopa 30 cm.

Järjestelmän on mahdollista saavuttaa poikkeuksellisen korkea 30 cps/kBq:n herkkyys. Laitteen tietokonetomografia mahdollistaa TrueFidelity™-rekonstriuonnin, jolla saadaan terävimpiä kuvia ja vähennettyä kohinaa1.

”Yhteensä 3 100 lahjoittajaa paikallisesta yhteisöstämme – sekä yksityishenkilöitä että järjestöjä ja yrityksiä – on kerännyt projektin toteuttamiseen tarvitut 36 miljoonaa Norjan kruunua (4 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria). Rahoilla hankittiin uusi rakennus ja muuta tarpeellista sekä koulutettiin henkilöstöä.”

Ida Fallmyr Jørgensen, projektipäällikkö, Ålesundin sairaala

The PET/CT system has the potential to enable an exceptionally high sensitivity of 30 cps/kBq and includes a CT designed to allow TrueFidelity™ deep-learning image reconstruction to enable image sharpness and improved noise texture.

PET/TT-Järjestelmän on mahdollista saavuttaa poikkeuksellisen korkea 30 cps/kBq:n herkkyys. Laitteen tietokonetomografia mahdollistaa syväoppimiseen perustuvan kuvien TrueFidelity™-rekonstriuonnin, jolla saadaan terävimpiä kuvia ja vähennettyä kohinaa.

”Valitsimme tämän kuvauslaitteen tavallisen kilpailutusmenettelyllä käyttäen nykyisiin ja tulevaisuuden tarpeisiimme perustuvia teknisiä tietoja ja vaatimuksia”, kertoo Ida Fallmyr Jørgensen, klinikan projektipäällikkö, joka on ollut vastuussa hankinnasta ja käyttöönotosta alusta loppuun.

”Kuvien laatu ja yksityiskohtien määrä on ensiluokkainen. Laitetta on helppo käyttää, ja olemme tyytyväisiä sen ominaisuuksiin, kuten AI-algoritmeihin perustuvaan liikekorjaukseen.”

Ida Fallmyr Jørgensen, projektipäällikkö, Ålesundin sairaala

”Kuvien laatu ja yksityiskohtien määrä on ensiluokkainen. Laitetta on helppo käyttää, ja olemme tyytyväisiä sen ominaisuuksiin, kuten AI-algoritmeihin perustuvaan liikekorjaukseen. Kaiken kaikkiaan se toimii hyvin, mitä tietenkin halusimme ja odotimme.”

Soveltuu monenlaisiin diagnostisiin tarpeisiin

Kuvausten suorittamiseen tarvittava radioaktiivinen merkkiaine tuodaan kerran viikossa lentoteitse Oslosta. Se on käytettävä jo saapumispäivänä, joten klinikan tiimin on työskenneltävä ahkerasti saadakseen merkkiaineesta mahdollisimman suuren hyödyn. Biotekniikan insinööri Aktiivisesti kuvauslaitteen parissa alusta lähtien työskennellyt Lena Charlotte Pedersen kertoo: ”Olemme vasta alkutaipaleella ja meillä on vielä opittavaa. Tällä hetkellä käytämme kuvauslaitetta ja merkkiainetta enintään 6–8 potilaalla päivässä, mutta tavoitteenamme on nostaa määrä 10 potilaaseen päivässä.”

”Käytämme järjestelmää monenlaisiin diagnostisiin tarpeisiin, esimerkiksi keuhkosyövän, kohdun limakalvon syövän, lymfooman, pahanlaatuisen melanooman ja muiden syöpäsairauksien etsimiseen. Käytämme sitä myös sydän- ja verisuonitautien ja jopa dementian merkkien diagnosointiin. Tulevina vuosina odotamme eturauhassyövän vuoksi kuvattavien potilaiden määrän kasvavan merkittävästi. Sen vuoksi tarkoituksenamme on aloittaa F18-PSMA/Ga-PSMA (Prostate Specific Membrane Antigen) -merkkiaineiden käyttö eturauhassyöpätutkimuksia varten.”

"Monet potilaat voivat nyt välttää hankalan ja epämukavan satojen kilometrien lentomatkan tai joskus jopa tunteja kestävän automatkan suurempiin sairaaloihin saadakseen tarkan diagnoosin, joka on mahdollista tehdä PET/TT-laitteella saatavien yksityiskohtaisten kuvien perusteella.”

Per Erik Tødenes, diagnostisen klinikan johtaja, Ålesundin sairaala

The PET/CT system has the potential to enable an exceptionally high sensitivity of 30 cps/kBq and includes a CT designed to allow TrueFidelity™ deep-learning image reconstruction to enable image sharpness and improved noise texture.JPG

Selkeät ja monipuoliset hyödyt

Hyödyt ovat selkeitä: Mitä aiemmin ja nopeammin potilas saa parhaan ja mahdollisimman tarkan diagnoosin, sitä paremmat onnistuneen hoidon mahdollisuudet ovat ja sitä suurempia potilasmääriä Ålesundin sairaala voi palvella. Tällä saadaan aikaan myös kustannussäästöjä ja vähennetään potilaille koituvaa epämukavuutta, kun heitä ei tarvitse lennättää Trondheimissa sijaitsevaan St. Olavs -sairaalaan, jonka kanssa Ålesundin sairaala tekee läheistä yhteistyötä, tai jopa kauemmaksi. Hyödyt tuntuvat myös muilla tavoilla, kuten Ida Fallmyr Jørgensen toteaa: ”Tällaisen kuvauslaitteen hankkiminen on herättänyt maanlaajuisesti kollegoiden ja ammattilaisten huomion, joka on meille uutta. Tämä on saanut kaikki innostumaan, ja se auttaa meitä kehittämään taitojamme ja osaamistamme. Kukapa ei haluaisi kokeilla ja käyttää työssään tämänkaltaista innovatiivista laitetta?”

”Tällaisen kuvauslaitteen saaminen on saanut kaikki innostumaan, mikä auttaa meitä kehittämään taitojamme ja osaamistamme.”

Ida Fallmyr Jørgensen, projektipäällikkö, Ålesundin sairaala

160304_67C8175-77.JPG
REFERENCES

1. https://www.gehealthcare.com/products/molecular-imaging/pet-ct/discovery-mi-gen-2 
2. Ålesund Hospital - Helse Møre & Romsdal HF and GE Healthcare do not have any contractual relationship beyond the fact of being end user of a GE medical device.